ARTICOLUL 84-Incompatibilităţi şi imunităţi

(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.

(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică .

 

ARTICOLUL 85-Numirea guvernului

(1) Preşedintele României numeste un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele cheama inca odata şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea face atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

 

ARTICOLUL 86-Consultarea guvernului

Preşedintele Românieipoate intreba Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă majora.

 

ARTICOLUL 87-Participarea la sedintele guvernului

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului cand sunt probleme de interes naţional in politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

ARTICOLUL 88-Mesaje

Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje in legatura la principalele probleme politice ale naţiunii.

 

 

ARTICOLUL 89-Dizolvarea parlamentului

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a dat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

 

ARTICOLUL 90-Referendrum

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să spuna prin alegeri, cu voinţa la probleme de interes naţional.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *